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Registros recuperados : 793 | |
202. | | SOUSA, T. V. de; FRANCO, L. J. D.; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M.; HASHIMOTO, J. M. Composição bromatológica e de elementos minerais em grãos de linhagens elites de feijão-mungo. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 8., 2022, Teresina. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2023. p. 36. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 291). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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203. | | NUNES, L. N.; SILVA, S. M. S.; ROCHA, M. de M.; FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q. Composição química de grãos verdes de genótipos de feijão-caupi. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 1.; REUNIÃO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 6., 2006, Teresina. Tecnologias para o agronegócio: anais. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 121). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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206. | | JEAN, A.; CARVALHO, S. P.; FRANCO, L. J. D.; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M. Controle genético do teor de zinco no grão de feijão-caupi. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 8., 2022, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2023. p. 38. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 291). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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207. | | OLIVEIRA, A. M. C. de; MELO NETO, B.; ROCHA, M. de M.; SILVA, M. R. da; OLIVEIRA, M. R. de. Produção de alimentos na base do feijão-caupi (Vigna unguiculata): importância nutricional e benefícios para a saúde. Research, Society and Development, v. 10, n. 14, e56101416054, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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208. | | TEIXEIRA, N. J. P.; MACHADO, C. de F.; FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, M. de M.; GOMES, R. L. F. Produção, componentes de produção e suas inter-relações em genótipos de feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) de porte ereto. Revista Ceres, Viçosa, v. 54, n. 314, p. 374-382, jul/ago. 2007. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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209. | | TEIXEIRA, N. J. P.; MACHADO, C. de F.; FREIRE FILHO, F. R.; ROCHA, M. DE M.; GOMES, R. L. F. Produção, componentes de produção e suas inter-relações em genótipos de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) WALP.]. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 1.; REUNIÃO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 6., 2006, Teresina. Tecnologias para o agronegócio: anais. Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2006. 1 CD-ROM. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 121). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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210. | | SILVA, K. J. D. e; NEVES, A. C. das; ROCHA, M. de M.; MENEZES JUNIOR, J. A. de. Produção de sementes. In: CARDOSO, M. J.; BASTOS, E. A.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; ATHAYDE SOBRINHO, C. (Ed.). Feijão-Caupi: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 37-47. (Coleção 500 perguntas, 500 respostas). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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211. | | MONTEIRO, P. de O.; SILVA, K. J. D. e; FRANCO, L. J. D.; VIEIRA, E. C.; ROCHA, M. de M. Potencial genético de um cruzamento de feijão-caupi para as concentrações de proteínas, ferro e zinco no grão. In: REUNIÃO DE BIOFORTIFICAÇÃO NO BRASIL, 5., 2015, São Paulo. [Anais...]. Brasília, DF: Embrapa, 2015. T408. p. 154-156. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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212. | | ANDRADE, F. N.; ROCHA, M. de M.; FREIRE FILHO, F. R.; RIBEIRO, V. Q.; RAMOS, S. R. R. Potencial genético de linhagens e cultivares de feijão caupi para produção de feijão verde. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA, 1.; PRÊMIO DE INICIAÇÃO CIENTIFICA DA FAPEPI, 1., 2005, [Teresina]. Anais...[Teresina]: FAPEPI, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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213. | | LIMA, D. A. E.; RODRIGUES JÚNIOR, D. A.; NASCIMENTO, N. M.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e. Potencial agronômico de progênies de feijão-caupi na geração F7. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 8., 2022, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2023. p. 59. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 291). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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214. | | NASCIMENTO, N. M.; RODRIGUES JÚNIOR, D. A.; LIMA, D. A. E.; ROCHA, M. de M.; SILVA, K. J. D. e. Potencial agronômico de progênies de feijão-caupi de inflorescência composta. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA MEIO-NORTE, 8., 2022, Teresina, PI. Anais... Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2023. p. 58. (Embrapa Meio-Norte. Documentos, 291). Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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216. | | BOTELHO, S. M.; RODRIGUES, J. E. L. F.; TEIXEIRA, R. N. G.; RODRIGUES, E. F.; ROCHA, M. de M. Produtividade de grãos de cultivares de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp], nos municípios de Belém e Bragança, PA. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2014. 4 p. (Embrapa Amazônia oriental. Comunicado técnico, 261). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte. |
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217. | | CECCON, G.; ROCHA, M. de M.; SANTOS, A. dos; BRITO, M. F. F. de; MONTEIRO, P. de O. Produtividade e tempo de cocção de grãos de feijão-caupi de porte ereto e semiereto cultivados em Dourados, MS, ano 2011. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 3., 2013, Recife. Feijão-Caupi como alternativa sustentável para os sistemas produtivos familiares e empresariais. Recife: IPA, 2013. CONAC 2012. Disponível em: http://www.conac2012.org/resumos/pdf/050f.pdf. Acesso em: 03 jul. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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218. | | ALCANTARA, R. M. C. M. de; XAVIER, G. R.; RUMJANEK, N. G.; ROCHA, M. de M.; CARVALHO, J. S. Fixação biológica de nitrogênio em genótipos ancestrais de feijão-caupi. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 793 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
26/07/2018 |
Data da última atualização: |
06/11/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, M. P.; OLIVEIRA, F. C.; CARDOSO, I. L.; URBINATI, E. C.; CAMPOS, C. M. de; HISANO, H. |
Afiliação: |
MICHELLY PEREIRA SOARES, UEMS; FULVIA CRISTINA OLIVEIRA, UEMS; ISRAEL LUZ CARDOSO, UEMS; ELISABETH CRISCUOLO URBINATI, FCAV-UNESP; CRSITIANE MELDAU DE CAMPOS, UEMS; HAMILTON HISANO, CNPMA. |
Título: |
Glucan-MOS® improved growth and innate immunity in pacu stressed and experimentally infected with Aeromonas hydrophila. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Fish and Shellfish Immunology, v. 73, p. 133-140, 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.fsi.2017.11.046 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: We tested the efficacy of a commercial product (Glucan-MOS®) derived from yeast Saccharomyces cerevisiae, containing two combined products, Beta-1,3-1,6 glucans and mannans on the growth, feed efficiency, stress and innate immune responses of juvenile pacu (Piaractus mesopotamicus) after a stressful handling and bacterial inoculation. For this, we evaluated the serum cortisol and plasma glucose levels, the respiratory activity of leukocytes, the serum lysozyme levels, as well as the number of circulating erythrocytes and leukocytes of fish fed during 30 days with diets containing increased levels of Glucan-MOS (0.0, 0.1, 0.2, 0.4 and 0.8%). The supplementation of 0.1% improved weight gain, feed conversion and the protein efficiency ratio compared to a control diet. The 0.2 and 0.4% Glucan-MOS® diets were sufficient to increase the respiratory burst of leukocytes and lysozyme activity, the number of thrombocytes, neutrophils and monocytes in the blood after a stressful handling and bacterial challenge, and minimized stress response as shown by decreased cortisol and glucose levels when compared to the control. The results of this work reinforce the benefits of the adoption of feeding strategies including combination of both Beta-1,3-1,6 glucans and mannans as a dietary supplement in periods prior to intensive management. The 30-day period was sufficient to stimulate growth performance, improve nutrient utilization, minimize stress response and modulate innate immunity responses. MenosAbstract: We tested the efficacy of a commercial product (Glucan-MOS®) derived from yeast Saccharomyces cerevisiae, containing two combined products, Beta-1,3-1,6 glucans and mannans on the growth, feed efficiency, stress and innate immune responses of juvenile pacu (Piaractus mesopotamicus) after a stressful handling and bacterial inoculation. For this, we evaluated the serum cortisol and plasma glucose levels, the respiratory activity of leukocytes, the serum lysozyme levels, as well as the number of circulating erythrocytes and leukocytes of fish fed during 30 days with diets containing increased levels of Glucan-MOS (0.0, 0.1, 0.2, 0.4 and 0.8%). The supplementation of 0.1% improved weight gain, feed conversion and the protein efficiency ratio compared to a control diet. The 0.2 and 0.4% Glucan-MOS® diets were sufficient to increase the respiratory burst of leukocytes and lysozyme activity, the number of thrombocytes, neutrophils and monocytes in the blood after a stressful handling and bacterial challenge, and minimized stress response as shown by decreased cortisol and glucose levels when compared to the control. The results of this work reinforce the benefits of the adoption of feeding strategies including combination of both Beta-1,3-1,6 glucans and mannans as a dietary supplement in periods prior to intensive management. The 30-day period was sufficient to stimulate growth performance, improve nutrient utilization, minimize stress response and modulate innate immuni... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bacterial challenge; Handling; Mannan. |
Thesagro: |
Nutrição Animal; Pacu; Stress; Suplemento Alimentar. |
Thesaurus NAL: |
Animal growth; Animal stress; Beta-glucans; Filter feeding; immunostimulants; Mannans; Piaractus mesopotamicus. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02570naa a2200361 a 4500 001 2093565 005 2018-11-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.fsi.2017.11.046$2DOI 100 1 $aSOARES, M. P. 245 $aGlucan-MOS® improved growth and innate immunity in pacu stressed and experimentally infected with Aeromonas hydrophila.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: We tested the efficacy of a commercial product (Glucan-MOS®) derived from yeast Saccharomyces cerevisiae, containing two combined products, Beta-1,3-1,6 glucans and mannans on the growth, feed efficiency, stress and innate immune responses of juvenile pacu (Piaractus mesopotamicus) after a stressful handling and bacterial inoculation. For this, we evaluated the serum cortisol and plasma glucose levels, the respiratory activity of leukocytes, the serum lysozyme levels, as well as the number of circulating erythrocytes and leukocytes of fish fed during 30 days with diets containing increased levels of Glucan-MOS (0.0, 0.1, 0.2, 0.4 and 0.8%). The supplementation of 0.1% improved weight gain, feed conversion and the protein efficiency ratio compared to a control diet. The 0.2 and 0.4% Glucan-MOS® diets were sufficient to increase the respiratory burst of leukocytes and lysozyme activity, the number of thrombocytes, neutrophils and monocytes in the blood after a stressful handling and bacterial challenge, and minimized stress response as shown by decreased cortisol and glucose levels when compared to the control. The results of this work reinforce the benefits of the adoption of feeding strategies including combination of both Beta-1,3-1,6 glucans and mannans as a dietary supplement in periods prior to intensive management. The 30-day period was sufficient to stimulate growth performance, improve nutrient utilization, minimize stress response and modulate innate immunity responses. 650 $aAnimal growth 650 $aAnimal stress 650 $aBeta-glucans 650 $aFilter feeding 650 $aimmunostimulants 650 $aMannans 650 $aPiaractus mesopotamicus 650 $aNutrição Animal 650 $aPacu 650 $aStress 650 $aSuplemento Alimentar 653 $aBacterial challenge 653 $aHandling 653 $aMannan 700 1 $aOLIVEIRA, F. C. 700 1 $aCARDOSO, I. L. 700 1 $aURBINATI, E. C. 700 1 $aCAMPOS, C. M. de 700 1 $aHISANO, H. 773 $tFish and Shellfish Immunology$gv. 73, p. 133-140, 2018.
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